d
Follow us
Avocat Droguri Bucuresti | Avocat Drept Penal Trafic de Droguri

Avocat Droguri la Volan | Avocat Trafic de Droguri Bucuresti

AvoDroguri.ro ✔️ Avocat Trafic de Droguri Bucuresti, Pedeapsa trafic de droguri

Totul despre traficul de droguri în România

În contextul în care primim deseori întrebări despre legislația în materia traficului de droguri, despre ipoteze în care poate fi săvârșită infracțiunea – traficul de droguri – și cum se poate beneficia de clemența organelor de urmărire penală, dar mai ales despre prima abatere, am realizat un articol în cadrul căruia răspundem tuturor întrebărilor, precum ce sunt drogurile, ce-ți interzice legea când vine vorba de trafic de droguri, cum poți scăpa de pedeapsă și ce beneficii poți avea.

Ce sunt drogurile?

Legea nr. 143 din 26 iulie 2000, republicată, în chiar primul articol, explică ce înseamnă drogurile, acestea nefiind altceva decât plantele şi substanțele stupefiante ori psihotrope, sau amestecurile care conţin asemenea plante şi substanţe.

Există droguri de risc, ca de exemplu: canabisul, rășina de canabis, uleiul de canabis, buprenorfina, diazepamul, ketamina, barbitalul, marijuana etc.; și, de asemenea, există droguri de mare risc precum: MDMA (de obicei, se întâlnește sub formă de tablete sau capsule denumite ecstasy), MTA (care, conform Uniunii Europene, are efecte mult mai grave decât MDMA), LSD (creează puternice efecte halucinogene), tetrahidrocanabinolul, heroina, amfetaminele, codeina, cocaina, opiul, concentratele din tulpini de mac, tebaina etc.

Pentru a se vedea mult mai limpede care sunt substanțele interzise de lege, accesează următorul link.

Ce-ți interzice legea, mai exact, când vine vorba de traficul de droguri?

Legea este foarte clară și interzice:

  • Cultivarea drogurilor, ceea ce înseamnă că nu îți este permis de lege să semeni, să cultivi și să recoltezi în propria-ți grădină sau încăpere special amenajată astfel de substanțe interzise, cum ar fi de pildă canabisul sau coca;
  • Producerea, fabricarea, extragerea, respectiv prepararea de droguri, ceea ce înseamnă că nu îți este permis să creezi droguri, fie pentru uz personal, fie pentru a trafica astfel de substanțe către diferite persoane. Aceste activități de creare pot fi diverse, precum amestecarea unor substanțe pentru a crea un drog, scoaterea substanței cu efect psihoactiv dintr-o plantă anume ș.a.m.d.;
  • Experimentarea drogurilor este de asemenea interzisă, cu alte cuvinte chiar și simpla „gustare” a substanțelor și a plantelor interzise este sancționată de lege;
  • Transformarea acestora, în alte cuvinte, nu îți este permis să combini substanțe interzise în vederea creării unui alt drog, de exemplu să convertești morfina în heroină, ambele fiind droguri de mare risc;
  • Oferirea de droguri este interzisă, în momentul în care oferi o astfel de substanță unei persoane, poți fi pedepsit. De regulă, oferirea este gratis;
  • Punerea în vânzare de droguri este sancționată ca atare;
  • Vânzarea și distribuirea de droguri în societate este interzisă;
  • Livrarea cu orice titlu, de asemenea, este pedepsită. Să presupunem că un ești angajat Glovo și livrezi într-un pachet KFC o anume cantitate de droguri, în această situație riști pedeapsa închisorii dacă ai cunoștință de ce se livrează, de fapt. Situația stă altfel, însă, atunci când nu ai cunoștință despre conținutul livrării, caz în care contactarea unui avocat ar fi utilă pentru o mai bună reprezentare și ca o garanție a respectării echității procedurale și drepturilor de care dispui, conform legii.
  • Trimiterea, transportul, cumpărarea, procurarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc; cu alte cuvinte, este interzis să expediezi cuiva droguri, să le deplasezi, să le furnizezi ș.a.m.d.
Dacă activitățile de mai sus vizează droguri de risc, pedeapsa va fi de 2-7 ani închisoare, iar dacă activitățile vizează droguri de mare risc, pedeapsa va fi mai mare, de 5-12 de ani închisoare, plus interzicerea unor drepturi în cazul ambelor ipoteze.

Totodată, ar trebui să știi că Legea privind traficul de droguri interzice inclusiv introducerea, respectiv scoaterea din țară, exportul sau importul de droguri de risc și de mare risc, legea stabilind o pedeapsă cu închisoarea de la 3-10 de ani dacă sunt droguri de risc, respectiv 7-15 de ani închisoare dacă sunt de mare risc. În ambele situații, vor fi interzise unele drepturi, pe lângă pedeapsa închisorii.  Mai mult, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că acțiunea continuă de transport de droguri pe un teritoriu străin și pe teritoriul României reprezintă două infracțiuni în concurs ideal (o încălcare a art. 2 din Legea nr. 143/2000 și a art. 3 din aceeași lege), ceea ce înseamnă ca va fi pedepsit mult mai sever transportul de substanțe interzise.

„Dacă sunt traficant pentru consum propriu, și nu deranjez pe nimeni, voi fi pedepsit”? Răspunsul este DA! Legea pedepsește inclusiv cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. Pedeapsa pe care o riști în această situație este cuprinsă între 3 luni-2 ani închisoare sau amendă. Dacă consumi droguri de mare risc, pedeapsa va fi mai mare, între 6 luni-3 ani închisoare.

„Dacă pun la dispoziție un local, o locuință sau un loc amenajat, știind că acolo se vor consuma droguri, voi fi scutit de pedeapsă?” Răspunsul este NU, nu vei fi scutit de pedeapsă. Însă, Legea privind traficul de droguri impune ca această punere la dispoziție a unor localuri sau alte locuințe în vederea consumului de droguri să se facă cu știință. Prin urmare, dacă nu ai știut că pui la dispoziție un anume local pentru consumul de droguri, vei fi scutit de pedeapsă. În acest sens, cu ajutorul unui avocat vei avea posibilitatea să justifici în fața instanței că nu ai avut cunoștință de faptul că, spre exemplu, imobilul pe care l-ai închiriat pentru o activitate deschisă publicului a fost pe timpul închirierii destinat consumului de droguri.

Dacă ai calitatea de medic și prescrii droguri de mare risc, fără ca aceste droguri să fie necesare din punct de vedere medical, riști pedeapsa închisorii. Mai mult, eliberarea sau obţinerea, cu intenţie, de droguri de mare risc, pe baza unei rețete medicale prescrise sau a unei rețete medicale falsificate este pedepsită. Totuși, această prescriere, respectiv eliberare de rețetă trebuie să se facă cu intenție, și nu din culpă, ceea ce înseamnă că dacă ai fost doar neglijent, poți să nu fii pedepsit. Să ne imaginăm că o persoană se înfățișează în fața ta cu o rețetă medicală, iar tu din greșeală îi eliberezi LSD în loc de antibiotic, întrucât nu ai fost atent și ai citit greșit rețeta sau rețeta respectivă a fost falsificată. Într-o astfel de situație, LSD-ul nu a fost necesar pentru tratamentul pacientului, dar te-ai aflat într-o culpă, nu ai prevăzut că pacientul are nevoie de antibiotic, deși puteai să prevezi și trebuia să o faci citind mai bine rețeta. Într-o astfel de situație, vei putea scăpa de pedeapsă, putând consulta și un avocat pentru a justifica întocmai în fața instanței poziția culpabilă în care te-ai aflat.

În aceeași ordine de idei, dacă furnizezi unui minor droguri în vederea consumului de către acesta, riști pedeapsa închisorii.

„Dacă doar îndemn pe cineva să consume droguri, dar acesta nu le consumă, voi fi pedepsit”? Răspunsul este DA. Legea republicată nu mai prevede limite mai mici de pedeapsă dacă îndemnul nu este urmat de consumare. Prin urmare, nu prezintă relevanță dacă persoana pe care ai îndemnat-o să consume droguri a consumat drogurile respective sau nu, pedeapsa fiind între 6 luni și 3 ani de închisoare și în situația în care a consumat la îndemnul tău, și în situația în care nu a consumat.

Totuși, legea pedepsește îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin urmare, dacă îndemni pe cineva să consume droguri de risc, există posibilitatea să nu fii pedepsit. Mai mult, nu este necesar ca îndemnul să fie verbal, acesta poate fi făcut prin orice mijloace. Astfel, îndemnul tău va fi pedepsit fie că este făcut în scris, verbal sau prin intermediul platformelor de socializare Facebook, Instagram, WhatsApp etc.

Cu atât mai mult riști pedeapsa cu închisoarea dacă finanțezi fapte precum cele discutate mai sus, situație în care pedeapsa stabilită inițial se majorează obligatoriu cu o treime. De exemplu, finanțezi exportul de droguri de mare risc, iar pedeapsa stabilită de instanță pentru export este de 12 ani închisoare. Având în vedere că ai și finanțat exportul, pedeapsa va fi de 16 ani închisoare.

Dacă faptele de mai sus au avut ca urmare moartea victimei (spre exemplu, ai livrat, cu știință, cuiva o anumită cantitate de droguri care i-au provocat decesul), pedeapsa va fi una mult mai severă, și anume închisoarea între 10-20 de ani. Concomitent, Legea privind traficul de droguri prevede inclusiv interzicerea unor drepturi.

Să presupunem că dorești să cumperi droguri, contactezi persoana de la care dorești să cumperi și stabilești o dată la care să vă întâlniți pentru a finaliza cumpărarea, însă, la data stabilită persoana de la care trebuia să cumperi drogurile nu se prezintă la locul stabilit. În acest caz, vorbim de o tentativă, care conform legii, va fi pedepsită. Sau, un alt exemplu, cultivi, pentru consum propriu, canabis la subsolul locuinței tale, însă ești prins înainte ca recolta de canabis să fie dusă la bun sfârșit. În acest caz, tot vei risca pedeapsa închisorii, întrucât, cum am amintit mai sus, tentativa e pedepsită. De asemenea, conform legii, producerea sau procurarea mijloacelor ori a instrumentelor, precum şi luarea de măsuri în vederea comiterii infracţiunilor amintite mai sus reprezintă o tentativă, și astfel va fi pedepsită.

De notat este faptul că există anumite situații care-ți vor agrava răspunderea și automat pedeapsa care-ți va fi aplicată va putea fi mai mare: dacă ai comis traficul de droguri în timp ce îndeplineai o funcție ce implică exercițiul autorității publice, iar fapta a fost comisă în exercitarea acestei funcții (de exemplu, ești viceprimar și vinzi droguri la locul de muncă); dacă ești medic și ai atribuții în lupta contra drogurilor (de exemplu, ești medic în cadrul Secției de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, iar în loc să administrezi unui toxicoman antidotul zilnic, îi infuzezi intenționat un anumit drog în sânge, contra cost); dacă ai trimis sau livrat personal droguri unui minor, unui bolnav psihic, sau dacă ai traficat în incinta unui spital sau a unei școli etc.; dacă ai folosit un minor pentru faptele de mai sus (de exemplu, ai pus un minor să vândă canabis într-o anumită zonă); dacă ai amestecat droguri și astfel a rezultat o substanță mai periculoasă (de exemplu, ai combinat marijuana cu ketamină);

Ești acuzat de trafic de droguri? Află cum poți scăpa de pedeapsă și ce beneficii poți avea!

În primul rând, nu vei fi pedepsit dacă, înainte de a începe autoritățile investigațiile, denunți autorităților competente participarea ta la o asociaţie sau înţelegere în vederea comiterii uneia dintre faptele de care am vorbit anterior, permițând astfel identificarea şi tragerea la răspundere penală și a celorlalţi traficanți.

În al doilea rând, dacă denunți şi ușurezi identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit infracţiuni legate de droguri, beneficiezi de reducerea a jumătate din pedeapsa stabilită de lege. De exemplu, cultivi canabis, ești prins de către autorități, iar în timpul audierilor ajuți autoritățile, menționând și alte persoane care cultivă, la rândul lor, canabis. În situația asta, dacă instanța îți va aplica o pedeapsă de 3 ani închisoare, va trebui să execuți doar 1 an și 5 luni, întrucât pedeapsa ți-a fost redusă la jumate.

Totodată, ceea ce trebuie să știi este faptul că drogurile găsite vor fi confiscate de către autorități, iar în cazul în care ele nu sunt găsite, vei fi obligat la plata lor echivalentă în bani. Banii sau alte valori pe care le-ai obținut ca urmare a traficului de droguri vor fi și ele confiscate (de exemplu, sumele de bani pe care le-ai obținut ca urmare a vânzării de droguri).

Dacă ești prins traficând droguri pentru consum propriu, poți beneficia de includerea în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri, acest lucru putându-se realiza doar cu acordul tău.

Dacă vei respecta programul de dezintoxicare până la pronunțarea hotărârii instanței, instanța poate dispune, după caz, renunțarea la aplicarea pedepsei, sau amânarea aplicării acesteia, stabilind, evident, anumite obligații în sarcina ta, iar în cazul în care nu le respecți, va fi aplicată pedeapsa închisorii.

Dacă ai comis infracțiunea de trafic de droguri, judecătorul îți va stabili o pedeapsă prevăzută de lege. Cu toate astea, ar trebui să știi că există o serie de factori care sunt luați în considerare atunci când se stabilește pedeapsa. Acesti factori sunt diverși (de exemplu, împrejurările în care ai comis fapta, motivul, mijloacele pe care le-ai folosit, situația familială ș.a.m.d.), iar dacă sunt valorificați atent, pot conduce înspre pedeapsa minimă prevăzută de lege. De exemplu, să presupunem că ai oferit droguri de mare risc cuiva și ai fost surprins de către autorități. În acest caz, pedeapsa prevăzută de lege este de 5 până la 12 ani închisoare. Odată valorificate împrejurările amintite anterior de către un avocat specializat, care va acorda atenție fiecărui detaliu, fiecărei probe și împrejurări în care tu ai comis traficul de droguri, pedeapsa ta va putea fi orientată înspre minimul special prevăzut de lege, adică, în exemplul de mai sus, 5 ani de închisoare.

Astfel, în oricare dintre situațiile de mai sus, îți recomandăm să apelezi la un avocat pentru a avea parte de o reprezentare bazată pe încredere, care-ți va oferi garanția că-ți vor fi respectate toate drepturile de care dispui și care va urmări întotdeauna obținerea unei soluții cât mai favorabile pentru tine.

În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Prima abatere trafic de droguri – ce se întâmplă și ce beneficii ai
”, am arătat, pas cu pas, ce se întâmplă în cazul în care ai fost depistat deținând, traficând ori dacă se afli în alte situații incidente reglementate de legislația în materie, precum și ce beneficii poți avea în funcție de strategia de apărare a avocatului, respectiv de conduita ta procesuală. De asemenea, în articolul Conducerea sub influența drogurilor la volan. Ce se întâmplă și ce poți face?” am arătat ce se întâmplă din momentul în care ești depistat, în ce constă procedura judiciară și ce poți face pentru a obține o soluție favorabilă.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avodroguri.ro.