Totul despre probe în dosarele cu trafic de droguri
Pentru a fi fundamentate, acuzațiile aduse unei persoane trebuie să își găsească susținerea în probele aflate la dosar. De altfel, aceasta este și activitatea organelor de urmărire penală, și anume de a strânge probe și a dispune măsuri în dosarele penale.
Un rol definitoriu pentru soluția ce se va pronunța în cauză îl au probele în dosarele penale având ca obiect trafic de droguri. Ne vom îndrepta astfel atenția spre Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. În cazul acesteia, modalitățile de comitere a infracțiunilor sunt prevăzute după cum urmează:
– traficul propriu-zis: producerea, fabricarea, extragerea, prepararea, transformarea, procurarea, cumpărarea, deținerea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea;
– înlesnirea traficului: cultivarea de plante ce conțin astfel de substanțe, experimentarea acestora;
– favorizarea traficului și consumului: introducerea sau scoaterea din țară, importul ori exportul de droguri sau precursori, prescrierea de rețete medicale fără acoperire, organizarea, conducerea sau finanțarea traficului.
Odată stabilită existența infracțiunii, la dosar sunt necesare probe, iar strângerea acestora presupune o activitate complexă, organizată și, uneori, de lungă durată.
În vederea descoperirii activităților infracționale, a identificării persoanelor implicate și a obținerii mijloacelor de proba, Legea 143/2000 permite autorizarea de către procuror a folosirii investigatorilor acoperiți, procurarea de droguri, substanțe chimice, în vederea desfășurării unor asemenea acțiuni, precum și folosirea și supravegherea sistemelor de telecomunicații sau informatice.
Pentru depistarea traficului de stupefiante se efectuează supravegheri și verificări, verificări de registre, corespondențe și evidențe financiar contabile, inclusiv cele pe suport informatic, care ar putea avea legatură, direct sau indirect, cu bunurile importate, exportate sau tranzitate pe teritoriul național.
De asemenea, se efectuează supravegherea şi verificarea operativă a clădirilor, depozitelor, terenurilor, unde ar putea să se găsească stupefiante sau precursori (substanţe utilizate frecvent în fabricarea drogurilor), precum şi prelevarea de probe în vederea identificării şi expertizării bunurilor ce au făcut obiectul operaţiunilor vamale.
Drogurile și traficații pot fi descoperiți cu ajutorul câinelui detector de droguri (special dresat pentru depistarea stupefiantelor). De exemplu, la aeroportul Orly din Paris, primul câine ciobănesc german dresat pentru a detecta cocaină putea cerceta pasagerii şi încărcătura unui avion în zece minute. Aşezat în faţa valizelor, el le zgârie cu labele pe cele care conţin droguri.
Activitatea de documentare presupune obținerea unor informații, date referitoare la fapta săvârșită și autorul ei pentru ca, pe baza acestora, organele competente să decidă dacă este sau nu cazul sa dispună începerea urmăririi penale.
În funcţie de locul şi modul de operare se poate recurge la următoarele mijloace de probă:
– rapoarte de constatare tehnico-criminalistică sau buletine de analiză din care să rezulte că substanţele sau produsele în cauză sunt ori conțin stupefiante;
– declarații date de persoane audiate sau de complici;
– fotografii efectuate cu ocazia controlului sau al percheziției corporale;
– obiecte sau înscrisuri găsite asupra persoanelor implicate în traficul de stupefiante ori în mijloacele de transport, care au legătură cu stupefiantul găsit, ce se ridică conform art. 96-99 din Codul de procedură penală;
– unele înscrisuri (note de plată, chitanțe, vize de pe pașapoarte).
Esențială pentru descoperirea și ridicarea mijloacelor materiale de probă este cercetarea la locul infracțiunii. Prin specificul său, traficul de droguri este susceptibil să se comită în locuri diverse: punctele de trecere a frontierei şi terenurile înconjurătoare, fabricile şi unităţile care produc medicamente pe bază de stupefiante, unităţile medico-farmaceutice cum sunt spitalele, policlinicile, dispensarele şi farmaciile care deţin şi prescriu medicamente pe bază de stupefiante; porturi, aeroporturi şi gări; mijloacele de transport, locurile de cazare.
În faza statică a cercetării la fața locului, se va insista asupra următoarelor aspecte: luarea măsurilor de prevenire a intoxicațiilor cu stupefiante și de salvare a eventualelor victime; fotografierea sau filmarea stupefiantelor, a locurilor unde au fost ascunse; descoperirea obiectelor corp delict și a urmelor vizibile; efectuarea percheziției corporale asupra persoanelor implicate, darea spre prelucrare a urmei de miros câinelui de urmărire.
În faza dinamică a cercetării la fața locului, se vor desfășura următoarele: examinarea amănunțită de către medic a persoanelor ce pot fi sub influenta stupefiantelor, în vederea recoltării probelor de sânge și a luării măsurilor medicale ce se impun; precum și examinarea îmbrăcămintei, a bagajelor şi coletelor, examinarea conţinutului real al unor cutii de conserve, alimente, sticle cu băuturi.
Fixarea rezultatelor cercetării la faţa locului se va face prin proces-verbal la care se pot anexa fotografii, schiţe, desene ori alte asemenea lucrări, cum ar fi, de exemplu: rolele de film sau benzile videomagnetice.
Percheziţia corporală prezintă o mare importanţă, se efectuează cu prioritate şi este obligatorie în toate cazurile. În aceste situații, trebuie evitate, pe cât posibil, locurile aglomerate.
Cu ocazia efectuării percheziţiei, pot fi ridicate și anumite înscrisuri care au legăură cu fapta cercetată. O problemă care trebuie clarificată în acest caz este determinarea exactă a criteriilor după care se stabileşte “legătura cu fapta”, astfel încât să nu fie întârziate cercetările, mai ales că în această categorie mai pot fi incluse (în anumite limite) şi alte obiecte cum ar fi cele care pot oferi indicii cu privire la circumstanţele în care a fost pregătită şi săvârşită infracţiunea şi la persoanele care au participat sau cunosc ceva despre faptă. Exemple de înscrisuri: note de plată, agende de telefon, schițe, hărți cu diferite însemne, corespondență.
Codul de procedură penală, prevede și prezența avocatului în unele cazuri în care se realizează percheziția, iar în cazurile în care legea permite, dacă se solicită prezenţa unui avocat, începerea percheziţiei este amânată până la sosirea acestuia, dar nu mai mult de două ore de la momentul la care acest drept este comunicat, luându-se măsuri de conservare a locului ce urmează a fi percheziţionat. În cazuri excepţionale, ce impun efectuarea percheziţiei de urgenţă, sau în cazul în care avocatul nu poate fi contactat, percheziţia poate începe şi înainte de expirarea termenului de două ore.
Pe de altă parte, prezența unui avocat în cadrul procesului penal este benefică valorificării dispozițiilor legale, a urmăririi unei bune și echitabile administrări de probe. Prevederea legală, conform căreia, avocatul are dreptul de a solicita consultarea dosarului, acest drept neputând fi exercitat și nici restrâns în mod abuziv, solidifică faptul că prezența avocatului în procesul penal poate duce la obținerea unei soluții mai favorabile. Totodată, avocatul are dreptul de a lua cunoștință de întreg materialul dosarului de urmărire penală desfășurate în fața judecătorului de drepturi și libertăți privind măsurile privative sau restrictive de drepturi, în vederea pregătirii apărării.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Prima abatere trafic de droguri – ce se întâmplă și ce beneficii ai”, am arătat, pas cu pas, ce se întâmplă în cazul în care ai fost depistat deținând, traficând ori dacă se afli în alte situații incidente reglementate de legislația în materie, precum și ce beneficii poți avea în funcție de strategia de apărare a avocatului, respectiv de conduita ta procesuală. Mai mult decât atât, în articolul „Avocat trafic de droguri. Rol esențial în cazul administrării probelor pentru a preîntâmpina eventuale proceduri neloiale” am arătat ce înseamnă principiul loialității probelor și cum asistența unui avocat ales te poate feri de anumite proceduri care nu sunt loiale administrării probelor în dosarul penal deschis pentru trafic de droguri.