d
Follow us
Avocat Droguri Bucuresti | Avocat Drept Penal Detinere de Droguri

Avocat Droguri la Volan | Avocat Droguri Bucuresti si Cabinet de avocat specializat in conducerea unui vehicul sub influenta substantelor psihoactive

Venim în ajutorul tău cu expunerea condițiilor și circumstanțelor în care poți beneficia de suspendarea executării pedepsei cu închisoarea pentru trafic de droguri

Suspendarea executării pedepsei – Trafic de droguri

Nu în toate acele cazuri în care ești surprins traficând droguri ajungi în închisoare. Pot exista situații în care instanța stabilește pedeapsa cu închisoarea, o aplică, dar suspendă executarea ei. În continuare venim în ajutorul tău cu expunerea condițiilor și circumstanțelor în care poți beneficia de suspendarea executării unei pedepse cu închisoarea.

Care sunt pedepsele prevăzute de lege?
Traficul de droguri este încriminat în Legea 143/2000, articolul 2:

„(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.”

Iar în articolul 3 este prevăzută pedepeapsa pentru situația în care traficul de droguri trece granițele României:

„(1) Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.”

O altă diferențiere realizată în stabilirea pedepselor este gradul de risc al drogurilor traficate, pedeapsa fiind una mai severă în cazul drogurilor de mare risc.

În ce condiții se poate suspenda executarea pedepsei închisorii?

Condițiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere sunt prevăzute în capitolul „Individualizarea pedepselor” din Codul penal, articolul 91:

„(1) Instanţa poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă sunt întrunite următoarele condiţii:

a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;

d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

(2) Când pedeapsa închisorii este însoţită de pedeapsa amenzii aplicate în condiţiile art. 62, amenda se execută chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.

(3) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă:

a) pedeapsa aplicată este numai amenda;

b) aplicarea pedepsei a fost iniţial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;

c) infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

(4) Este obligatorie prezentarea motivelor pe care s-a întemeiat condamnarea, precum şi a celor ce au determinat suspendarea executării pedepsei şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.”

Cum ajungi să beneficiezi de suspendarea executării pedepsei?
Astfel cum reiese din dispozițiile citate, pedeapsa aplicată de instanță trebuie să fie închisoarea de cel mult 3 ani. Instanța ar putea să-ți aplice pedeapsa minimă în cazul traficului drogurilor de risc, iar atunci suspendarea executării ar fi posibilă. Pentru a-ți fi aplicată pedeapsa minimă judecătorul se raportează la diverse particularități ale cauzei și ale persoanei, denumite criterii de individualizare.

Aceste particularități sunt redate de art. 74 al Codului Penal: „(1) Stabilirea duratei ori a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite şi cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii:

a) împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite;

b) starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită;

c) natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii;

d) motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit;

e) natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului;

f) conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal;

g) nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

(2) Când pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedepse alternative, se ţine seama de criteriile prevăzute în alin. (1) şi pentru alegerea uneia dintre acestea.”

Așadar, dacă reușești să îi evidențiezi instanței că ești o persoană educată, familistă, cantitatea de droguri era una foarte mică și ești la prima abatere, poți beneficia de cea mai redusă pedeapsă prevăzută de lege, mai exact 3 ani de închisoare. Atunci, dacă și celelalte condiții ar fi îndeplinite, ai putea beneficia de suspendarea executării pedepsei aplicate de judecător.

În scopul dovedirii circumstanțelor favorabile ție, asistența juridică de specialitate ți-ar putea fi de un adevărat folos.

Dar dacă ai traficat droguri de mare risc?
După cum poți observa mai sus, pedeapsa pentru traficarea de droguri de mare risc în interiorul țării este închisoarea de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi. Așadar, limita minimă a pedepsei ce poate fi aplicată depășește 3 ani, iar în acest caz nu am mai îndeplini condiția esențială suspendării executării pedepsei.

Totuși, avem o modalitate prin care putem obține suspendarea și când e vorba de droguri de mare risc, aceasta fiind prevătă de articolul 15 din Legea 143/2000: „Persoana care a comis una dintre infracțiunile prevăzute la art. 2-9, iar în timpul urmăririi penale denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.”

În această situație, dacă ajuți la identificarea altor persoane care au comis o infracțiune care privește traficul de droguri atunci limitele pedepsei pentru traficarea drogurilor de mare risc vor fi cuprinde între 2 ani și jumătate și 7 ani și jumătate de închisoare. Dacă instanța se va orienta spre pedeapsa minimă, ținând cont de circumstanțele concrete ale cauzei (de locul tău de muncă, comportamentul tău în viața socială și de familie, posibilitățile de îndreptare, modul în care ai săvârșit fapta) atunci va putea chiar să suspende executarea pepepsei aplicate, întrucât te-ai încadra în acea limită de 3 ani de închisoare.

Pentru a afla mai multe despre modul în care trebuie făcut acest denunț și ce avantaje ai în urma acestuia, te invit să parcurgi materialele noastre din rubrica articole intitulate Reducerea la jumătate a pedepsei în cazul traficului de droguri” și „Totul despre denunț – când și cum trebuie făcut și ce beneficii ai”.

De altfel, ai posibilitatea de a încheia un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul, care va avea ca urmare reducerea cu 1/3 a limitelor pedepsei cu închisoarea prevăzute de lege. Acest acord  va fi încheiat  în faza urmăririi penale și trebuie studiat în amănunt, fiind necesar un avocat în încheierea acestuia, întrucât va cuprinde elemente cu privire la fapta săvârșită și la soluția care va fi dispusă de instanță.

O altă modalitate de reducere a limitelor de pedeapsă este reținerea de către instanță a circumstanțelor atenuante judiciare, care pot avea ca efect reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege potrivit art. 75 Cod penal:

„(2) Pot constitui circumstanţe atenuante judiciare:

a) eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii;

b) împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.”

Astfel, în situația în care nu a fost făcut denunț în faza de urmărire penală, singura posibilitate să obții o pedeapsă cu închisoarea a cărei executare să fie suspendată sub supraveghere este să convingi instanța, pe lângă reducerea limitelor de pedeapsă cu o treime aplicată în virtutea admiterii cererii de judecare în procedura simplificată, să dea eficiență prevederilor legale în materie de circumstanțe atenuante, în sensul în care să aplice succesiv dispozițiile referitoare la circumstanța atenuantă, prevăzută de art. 75 alin. (2) lit. b) Cod penal.

Prin urmare, 5 ani (limita de pedeapsă minimă pe art. 2 alin (2) din Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri), înseamnă 60 luni; o treime din 60 luni (ca efect al circumstanței atenuante) înseamnă 20 de luni, deci rămâne pedeapsa minimă 40 luni.

Din cele 40 luni, dacă judecătorul scade iar o treime, în virtutea dispozițiilor privind procedura simplificată, care reprezintă 13 luni si 10 zile, rezultă o limită minimă de pedeapsă de 27 de luni și 20 de zile, adică 2 ani, 3 luni și 20 de zile, în măsura în care nu se aplică sporul pentru infracțiunea continuată.

În situația în care nu se reține prin hotărârea de condamnare și circumstanța atenuantă, ci doar se dă eficiență dispozițiilor privind recunoașterea vinovăției, pedeapsa minimă va fi 40 luni, adică 3 ani si 4 luni, caz în care nu sunt aplicabile dispozițiile privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Aici devine relevant cât de cooperant ai fost după săvârșirea infracțiunii pentru a asigura buna desfășurare a procesului și diminuarea oricăror consecințe care au urmat săvârșirii infracțiunii.

În încheiere…..
Atât împrejurările în care ai săvârșit fapta, cât și circumstanțele personale trebuie valorificate cât mai atent, scoțând în evidență acele aspecte care te vor pune într-o lumină care îți va aduce cea mai blândă soluție posibilă potrivit legislației în vigoare. În acest scop, echipa noastră specializată în materia traficului de droguri își stă la dispoziție pentru a-ți asigura o apărare efectivă cât mai temeinică, punând în valoare toate probele și circumstanțele relevante.

În încheiere cu privire la articolul Suspendarea executării pedepsei – Trafic de droguri”, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Prima abatere trafic de droguri – ce se întâmplă și ce beneficii ai”, am arătat, pas cu pas, ce se întâmplă în cazul în care ai fost depistat deținând, traficând ori dacă se afli în alte situații incidente reglementate de legislația în materie, precum și ce beneficii poți avea în funcție de strategia de apărare a avocatului, respectiv de conduita ta procesuală. Mai mult decât atât, în articolul Avocat trafic de droguri. Rol esențial în cazul administrării probelor pentru a preîntâmpina eventuale proceduri neloiale” am arătat ce înseamnă principiul loialității probelor și cum asistența unui avocat ales te poate feri de anumite proceduri care nu sunt loiale administrării probelor în dosarul penal deschis pentru trafic de droguri.

Comments

  • Andrei Laurențiu

    10 iulie 2023

    Buna. Am o intrebare. Fratele meu este intr un dosar de trafic de iarba. Are incadrare de 2-7 si 3 luni-2 ani pt consum. Si- a recunoscut faptele deci s -a scazut o treime. Este la prima fapta. Nu are vanzari autorizate si nici martori impotriva lui. El detinea 250 grame. Dupa experienta dumneavoastra, ce sanse sunt sa ia cu suspendare? Multumesc anticipat +40 757 192 650

    Reply
    • Tleo

      6 septembrie 2023

      100% suspendare

      Reply
  • Corina

    17 iulie 2024

    Buna seara copilul meu este in arest preventiv de 4 luni și jumătate pentru droguri de risc și mare risc și are în dosar un minor care susține că ar fi cumpărat de al el și doi prieteni care spun că venea la el sa fumeze că băiatul meu le oferea l-au tot chemat cant la Tribunal când la Curtea de Apel ii resping cererea de arest la domiciliu sau control judiciar că fiind nefondată va rog frumos sa îmi spuneți ce pot sa fac sau ce se va întâmpla.

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avodroguri.ro.