d
Follow us
Avocat Droguri Bucuresti | Avocat Drept Penal Detinere de Droguri

Avocat Droguri la Volan | Avocat Droguri Bucuresti si Cabinet de avocat specializat in conducerea unui vehicul sub influenta substantelor psihoactive

Cum poate influența persoana ta pedeapsa care ți se aplică?

De ce contează în stabilirea pedepsei persoana ta și împrejurările în care ai săvârșit fapta?

Adesea subliniem importanța modului în care a fost săvârșită o faptă și menționăm criteriile generale de individualizare. Atunci când se prevăd pedepse alternative (când legiuitorul menționează închisoarea sau amenda) ori când judecătorul trebuie să se orienteze în stabilirea unei pedepse între limitele prevăzute de lege, acesta va ține întotdeauna cont de: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, mijloacele folosite, comportamentul făptuitorului după momentul săvârșirii, antecedentele penale, precum și nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate și situația socială, familială.

În consecință, pedeapsa stabilită este și rezultatul modului în care judecătorul înțelege să evalueze atât comportamentul tău în săvârșirea faptei, cât și datele referitoare la persoana ta.

Cum poate influența persoana ta pedeapsa care ți se aplică?
Spre exemplificare, vom expune două situații în care persoana făptuitorului poate influența semnificativ limitele de pedeapsă.

Primul exemplu: Avem situația unui client, în vârstă de 28 de ani, plecat din provincie pentru a-și crea o carieră mai strălucită în București. Acesta provine dintr-o familie modestă și s-a făcut remarcat încă de la o vârstă fragedă, participând la numeroase concursuri școlare (Cangurul, de exemplu). Ajuns în capitală, a reușit să se angajeze la un studio de film. În ciuda parcursului său impecabil de până atunci, acesta a călcat strâmb, întrucât prin intermediul oamenilor pe care începea să îi cunoască prin prisma noului loc de muncă, accesul lui la droguri a devenit mult mai facil. Acest aspect a devenit cunoscut și în rândul prietenilor săi, care l-au convins să facă rost de cât mai multe substanțe și să le vândă, atât lor cât și altor cunoscuți.

Limitele prevăzute de lege pentru traficul de droguri de mare risc sunt de la 5 la 15 ani.

În această situație, instanța va face o analiză a întregului parcurs în viață al acestuia și cu siguranță se va orienta spre minimul prevăzut de lege în cazul în care acesta a dat dovadă de-a lungul timpului de o purtare exemplară. Astfel, va face o reală diferență faptul că s-a integrat în societate de-a lungul vieții sale, a participat la activități extrașcolare, nu a mai săvârșit alte infracțiuni și a muncit pentru a-și îndeplini visurile. Este important în această situație să se evidențieze prin toate mijloacele permise de lege circumstanțelele favorabile care ar putea convinge judecătorul să aplice minimul prevăzut de lege pentru traficul de droguri de mare risc, respectiv 5 ani de închisoare. Din acest motiv, apărarea trebuie să fie una cât mai eficientă, pentru a scoate la lumină toate aceste împrejurări favorabile legate de faptă și făptuitor.

Se poate însă să se aplice o pedeapsă mai mică de 5 ani pentru aceeaşi faptă?
Să nu uităm că poți convinge instanța să facă aplicarea dispozițiilor privind circumstanțele atenuante judiciare, care potrivit alin. (2) al articolului 75 Cod Penal sunt următoarele: „(2) Pot constitui circumstanţe atenuante judiciare:

a) eforturile depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii;

b) împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.” Așadar și în această situație se va ține cont de informațiile pe care le deține judecătorul și care privesc fapta și făptuitorului. În cazul în care se va da eficiență acestor circumstanțe atenuante, limitele legale ale pedepsei se reduc cu 1/3.

În cazul în care se dovedește că împrejurările în care fapta a fost comisă au fost unele care diminuează gravitatea faptei și că s-au depus eforturi pentru înlăturarea consecințelor infracțiunii, instanța după ce va reduce cu 1/3 limitele, se va orienta între următoarele limite de pedeapsă: 3 ani și 4 luni și 10 ani.

Pe lângă această reducere ca urmare a luării în considerare a circumstanțelor atenuante, există posibilitatea de a recurge la procedura recunoașterii învinuirii. În cadrul acestei proceduri, făptuitorul va fi judecat doar pe baza probelor administrate în faza urmăririi penale și a eventualelor înscrisuri depuse de părți. În cazul în care va recunoaște în totalitate faptele reținute în sarcina sa și instanța va admite recunoașterea ori va reține aceeași situație de fapt ca cea recunoscută de inculpat, în cazul unei condamnări ori amânări a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege se vor reduce cu 1/3. Astfel, în urma acestei recunoașteri clientul nostru va mai putea beneficia de încă o reducere a limitelor: cele 40 de luni (aferente celor 3 ani și 4 luni) vor fi reduse cu 1/3 (care reprezintă 13 luni și 10 zile) și vom obține o limită minimă a pedepsei de 27 de luni și 20 de zile, mai exact 2 ani, 2 luni și 20 de zile. Limita maximă în acest caz fiind de 6 ani și 8 luni.

În cazul în care judecătorul va face numai aplicarea procedurii recunoașterii învinuirii, fără reținerea circumstanțelor atentuante, atunci limitele între care se va orienta vor fi cuprinse între 3 ani și 4 luni și 10 ani.

Astfel, în raport cu criteriile generale de individualizare, respectiv cu cele judiciare, sperăm ca judecătorul să se orienteze sub limita minimă.

E posibil ca pentru aceeaşi faptă două persoane să fie sancţionate diferit?

Al doilea exemplu: Un medic a fost surprins conducând un vehicul sub influența drogurilor. Pedeapsa pe care instanța a hotărât să o aplice este amenda. Aceeași faptă, însă săvârșită de cineva cu doar 8 clase absolvite și cu antecedente penale a fost sancționată cu închisoarea pentru 5 ani.

Aceeași situație de fapt poate fi sancționată complet diferit în momentul în care instanța pune în balanță aspectele referitoare la circumstanțele în care ai săvârșit fapta (medicul avea o urgență și doar acesta era disponibil pentru a interveni) și la cele care îți conturează personalitatea. În speța pe care am expus-o anterior, instanța a luat în considerare că medicul este o persoană respectabilă în societate, că acesta a urmat studii universitare și a participat la numeroase congrese, nu a mai încălcat legea până în acel moment, este recunoscut ca fiind printre cei mai buni medici din spitalul în care își desfășoară activitatea și își întreține copiii singur. Pe de altă parte, persoana care a fost condamnată la 5 ani de închisoare nu este la prima abatere, nu este educată corespunzător, refuză să își întrețină familia și cheltuie toate veniturile la jocurile de noroc.

În concluzie….

Legiuitorul a creat suficiente portițe pentru ca pedeapsa celor care au un comportament exemplar să fie una cât mai redusă cu putință. Rămâne la latitudinea apărătorului fiecărei persoane aflate într-o astfel de situație să valorifice cât mai bine toate calitățile pe care făptuitorul  le are și să le scoată în lumină în fața organelor judiciare.

Te invităm să parurgi explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, în articolul intitulat „Cum obții reducerea la jumătate a pedepsei în cazul traficului de droguri?” am arătat cum putem diminua consecințele infracțiunii din perspectiva răspunderii penale. Mai mult decât atât, în articolul Avocat trafic de droguri. Rol esențial în cazul administrării probelor pentru a preîntâmpina eventuale proceduri neloiale” am arătat ce înseamnă principiul loialității probelor și cum asistența unui avocat ales te poate feri de anumite proceduri care nu sunt loiale administrării probelor în dosarul penal deschis pentru trafic de droguri.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avodroguri.ro.