Ce pedeapsă riști dacă ești prins cu canabis (marijuana)?
Cel mai cunoscut drog de risc este canabis, al cărui consum este legal sau considerat un delict minor în mai multe țări europene, însă nu și în România.
Canabis este denumirea generică pentru drogul psihoactiv cunoscut ca marijuana, iarbă, dope. Numele științific al plantei canabis este canabis sativa. Potrivit unui raport al Națiunilor Unite, canabisul a fost drogul cel mai produs, traficat și consumat în 2010.
Planta de canabis conține peste 480 de compuși, inclusiv peste 100 de canabinoizi, dintre care cele mai cunoscute sunt THC (D9-tetrahidrocanabinol) și canabidiol (CBD). THC constituie principalul element psihoactiv din canabis, în timp ce CBD nu are proprietăți ebriante și nici nu creează dependență.
Multe țări folosesc termenul mexican „marijuana” referindu-se la frunzele de canabis, iar plantele femele de canabis sunt cunoscute sub denumirea de „hașiș”.
În data de 5 martie 2023 a intrat în vigoare Legea 45/2023, care modifică Legea 143/2000, având drept consecință creșterea pedepselor.
Legea nr. 143/2000 este cea care reglementează combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și care definește drogurile. Potrivit acesteia, plantele și substanțele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care conțin asemenea plante și substanțe sunt clasificate în două mari categorii: drogurile de mare risc și drogurile de risc (aici se încadrează și canabisul).
Consumul nu este incriminat de Legea 143/2000, însă deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă iar deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
În prezent, pe rolul Camerei Deputaților se află un proiect, care prevede creșterea pedepselor și pentru deținerea de droguri de risc pentru consum propriu. Printre măsurile propuse este prevăzută și posibilitatea de a aresta preventiv o persoană prinsă cu o țigară de canabis, dacă un judecător decide arestarea.
Revenind, menționăm că, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare/vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi. În cazul drogurilor de mare risc – închisoarea de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.
De asemenea, sunt prevăzute de lege și circumstanțele agravante, astfel dacă una dintre infracțiunile incriminate este săvârșită de o persoană ce îndeplinea o funcție care implică exercițiul autorității publice, iar fapta a fost comisă în exercitarea acestei funcții sau de către un cadru medical, spre exemplu, pedepsele vor fi individualizate, obținându-se o sentință mai dură.
La nivel european, pe 13 februarie 2019 Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu privire la utilizarea canabisului în scopuri medicale. Eurodeputații au solicitat stabilirea unei definiții juridice a canabisului medical și o distincție clară între medicamentele pe bază de canabis și alte modalități de utilizare a canabisului.
Aproape 30 de țări din întreaga lume au dezincriminat consumul de droguri într-o anumită măsură, inclusiv Portugalia, Olanda, Cehia și Germania. În SUA, consumul de marijuana este legal în unele state, dar este în continuare scos în afara legii la nivel federal, ceea ce face relativ dificilă încadrarea faptelor.
Cehia, Olanda, Portugalia și Elveția se numără printre țările care au experimentat legalizarea canabisului. Cehii sunt acum singura populație din Europa de Est care are parte de pedepse nesemnificative pentru consumul de droguri.
Când regimul comunist s-a prăbușit, nu a mai fost o infracțiune penală deținerea de droguri, dar au existat (și încă există) unele reguli cu privire la acestea. În Cehia este în continuare ilegală producerea, vânzarea și deținerea de cantități mari de droguri.
Persoanele care doresc să comercializeze stupefiante în Germania o pot face în mod legal, dar numai cu o licență eliberată de Institutul Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale. Cei care se ocupă cu drogurile în mod ilegal sunt tratați ca infractori.
În România, consumul de droguri aflate sub control național, fără prescripție medicală, este interzis. Persoana care consumă ilicit droguri aflate sub control național poate fi inclusă, cu acordul său, într-un program integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri. Manifestarea acordului de includere în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri se face prin semnarea unui document, potrivit regulamentului pentru aplicarea dispozițiilor legii 143/2000.
Așadar, consumatorul român este totuși pedepsit pentru deținere, cât timp a fost depistat cu drogurile asupra sa, în România, întrucât nu se poate consuma fără a exista în prealabil o deținere. După cum am observat, comparativ cu alte state, legiuitorul român privește mai aspru situația celor care dețin pentru consum propriu. Deținerea unei cantități oricât de mici va face obiectul unei infracțiuni. Totuși, pedeapsa diferă în cazul în care se probează că deținerea este destinată consumului propriu și nu traficului.
Joacă un rol deosebit de important în acest sens cooperarea cu organele judiciare precum și apărarea ta. Dacă acestea sunt temeinic realizate, se poate evita executarea pedepsei cu închisoarea sau se poate stabili o pedeapsă minimă, în funcție de criteriile generale de individualizare a pedepsei. (natura şi gravitatea infracţiunii, împrejurările şi modul de comitere a acesteia, cantitatea relativ redusă de droguri de risc deţinute, nivelul de educaţie, vârsta, situaţia ta familială şi socială).
Aceste circumstanțe pot fi fructificate prin intermediul unui avocat care va face tot posibilul pentru a se administra un probatoriu cât mai util, astfel încât soluția care ți se aplică să fie una cât mai blândă, acesta cunoscând în detaliu care sunt aspectele care trebuie valorificate pentru a atinge acest scop.
În încheiere cu privire la articolul „ce pedeapsă riști dacă ești prins cu canabis (marijuana)?”, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Prima abatere trafic de droguri – ce se întâmplă și ce beneficii ai”, am arătat, pas cu pas, ce se întâmplă în cazul în care ai fost depistat deținând, traficând ori dacă se afli în alte situații incidente reglementate de legislația în materie, precum și ce beneficii poți avea în funcție de strategia de apărare a avocatului, respectiv de conduita ta procesuală. Mai mult decât atât, în articolul „Avocat trafic de droguri. Rol esențial în cazul administrării probelor pentru a preîntâmpina eventuale proceduri neloiale” am arătat ce înseamnă principiul loialității probelor și cum asistența unui avocat ales te poate feri de anumite proceduri care nu sunt loiale administrării probelor în dosarul penal deschis pentru trafic de droguri.