Ce este HHC? Este legal să-l comercializezi? Are efecte psihoactive?
După cum probabil cunoști deja, traficul de droguri este incriminat prin Legea 143/2000. În anexele acestei legi sunt prevăzute substanțele interzise prin lege, categorisite în droguri de risc, respectiv de mare risc.
Printre drogurile de risc se numără unul dintre cele mai populare droguri, cannabisul.
În cazul drogurilor de risc, pedeapsa prevăzută de Legea 143/2000 diferă în funcție de scopul pentru care sunt deținute, cumpărate, vândute, fabricate.
Astfel, art. 2 sancționează traficul în felul următor: „Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.”
Pe când, articolul 4 prevede pedeapsa în cazul în care scopul este consumul propriu: „(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”
Astfel, cunoaștem modalitatea în care este sancționat consumul de cannabis.
Totuși, care este situația derivatelor?
În cannabis sau din canabinoizii derivați din cânepă apar în mod natural fitocanabinoizi. Fitocanabinoizii cei mai cunoscuți și utilizați sunt delta-9-tetrahidrocannabinolul (delta-9-THC, cunoscut și sub numele de THC) și canabidiolul (CBD).
Substanța principală din conținutul plantei de cannabis este tetrahidrocanabinolul (THC), această substanță având efecte psihoactive, respectiv stupefiante.
De curând, însă, au apărut tot mai multe produse care conțin Hexahidrocannabinol (HHC), devenit popular de curând, fiind comercializate vape-uri, jeleuri, biscuiți, flori, produse de cofetărie etc.
Ce este HHC?
Hexahydrocannabinolul aparține familiei canabidiolului și este, o variantă alternativă la THC. Prima dată a fost descoperit în 1944 de un chimist american, când acesta a adăugat o moleculă de hidrogen la delta-9 THC, creând astfel HHC.
În prezent, canabinoidul este obținut de obicei printr-un proces care utilizează cânepă industrială, cu conținut foarte scăzut de THC și deseori conținut mai mare de CBD.
Are efecte psihoactive?
Având în vedere că HHC este similar din punct de vedere al efectelor cu THC-ul, persoanele care consumă această substanță pot experimenta schimbări ale stării de spirit, relaxare, creativitate. Răspunsul este, deci, afirmativ.
Totuși, nu există suficiente studii încă pentru a ne confirma efectele imediate/pe termen lung.
Se poate comercializa în mod legal?
Având în vedere că HHC nu se află pe lista substanțelor interzise prin lege și care pot face obiectul infracțiunii de trafic de droguri, vânzarea nu este restricționată. Fiind apărut atât de recent pe piață, acesta nu a fost inclus în categoria canabinoizilor. Astfel, dacă ești surprins în momentul deținerii unui vape care conține această substanță, nu poți fi subiectul infracțiunilor prevăzute de Legea 143/2000.
De menționat este modificarea care a fost adusă prin Legea 45/2023 și care pentru modificarea şi completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru modificarea Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, articolul 16: „(1) Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.
(2) Fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani.”
Având în vedere că HHC-ul e susceptibil de a produce efecte psihoactive, e necesară autorizația prevăzută de articolul menționat pentru a te putea afla în legalitate și a vinde vape-uri, produse de cofetărie și alte astfel de produse care conțin HHC.
Poate fi depistată cu DrugTestul?
Fiind similară cu THC, substanța HHC poate fi depistată în momentul în care ești testat în trafic cu DrugTestul.
Totuși, lipsa acestei substanțe de pe listele care conțin droguri de risc, respectiv de mare risc poate fi unul dintre motivele prin care te poți apăra în cazul în care vei fi cercetat pentru infracțiunea de conducere a vehiculului sub influența substanțelor psihoactive, iar instanța va ține cont și de acest lucru la individualizarea pedepsei dând eficiență dispozițiilor legale privind circumstanțele atenuante judiciare, cu consecința diminuării limitelor de pedeapsă prevăzute de lege. Deşi nu există suficiente studii că HHC ar influenţa în mod negativ capacitatea de a conduce, nu există nicio certitudine că aparatele poliţiei ar face o diferenţă între HHC şi THC.
Totodată, dacă prin apărarea ta, avocatul subliniază efectele inapte de a afecta sistemul nervos sau reușește să convingă judecătorul că HHC este o substanță inactivă, vei putea beneficia chiar de o achitare. Mai multe despre aceste posibilitățile de obținere a unor soluții favorabile am vorbit în următorul articol: „Conducerea sub influența drogurilor la volan. Ce se întâmplă și ce poți face?”
Totodată, nu vei putea fi sancționat pentru infracțiunile prevăzute în articolele 2-4 din Legea 143/2000 și nu vor putea fi reținute în concurs cu infracțiunea de conducere a vehiculului sub influența substanțelor psihoactive, prevăzută la art. 336 din Codul Penal.
În încheiere…
În cazul în care ai fost surprins oferind spre vânzare produse ce conțin HHC ori în situația în care ai fost depistat la volan după momentul în care ai consumat un produs care conținea HHC, îți recomandăm să apelezi la un avocat specializat în dreptul penal, respectiv în domeniul acestei categorii de infracțiuni, pentru a scoate la lumină toate acele detalii care vor face o diferență în momentul stabilirii unei pedepse.
Te invităm să parcurgi explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, în articolul intitulat „De ce contează în stabilirea pedepsei persoana ta şi împrejurările în care ai săvârşit fapta?” am arătat cum putem diminua consecințele infracțiunii din perspectiva răspunderii penale în momentul în care sunt evidenţiate anumite caracteristici legate de persoana ta. Mai mult, în articolul „Avocat trafic de droguri. Rol esenţial în cazul administrării probelor pentru a preîntâmpina eventuale proceduri neloiale” am arătat ce înseamnă principiul loialităţii probelor şi cum asistenţa unui avocat ales te poate feri de anumite proceduri care nu sunt loiale administrării probelor în dosarul penal deschis pentru trafic de droguri.