d
Follow us
Avocat Droguri Bucuresti | Avocat Drept Penal Trafic de Droguri

Avocat Droguri la Volan | Avocat Trafic de Droguri Bucuresti

Avocat Trafic de Droguri ✔️ Avocat Vanzare Droguri Bucuresti, Avocat cumparare droguri Bucuresti

Avocat trafic de droguri. Rol esențial în cazul administrării probelor pentru a preîntâmpina eventuale proceduri neloiale

La solicitarea cititorilor avodroguri.ro, am arătat, pe larg, într-un articol anterior, ce se întâmplă în situația în care te afli la primul conflict cu legea penală, fiind cercetat pentru prima dată pentru trafic de droguri.

Este deja cunoscut că în situația în care ești prins cultivând, producând, fabricând, extrăgând, preparând droguri, respectiv experimentând, vânzând sau distribuind, cumpărând, procurând și deținând ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, pe numele tău se deschide dosar penal și ești cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri.

Ei bine, organele de cercetare penală, conform legii procesual penale, au obligația de a strânge probe atât în favoarea, cât și în defavoarea persoanei prinse traficând droguri. Această strângere de probe nu se face oricum, ci ea trebuie să respecte anumite principii, iar unul dintre aceste principii este principiul loialității probelor.

Afli astăzi ce înseamnă principiul loialității probelor și cum asistența unui avocat ales te poate feri de anumite proceduri care nu sunt loiale administrării probelor în dosarul penal deschis pentru trafic de droguri.

Principiul loialității administrării probelor este regula potrivit căreia este interzisă utilizarea oricărei strategii sau manopere ce are ca scop administrarea, cu rea-credință, a unui mijloc de probă sau care are ca efect provocarea comiterii unei infracțiuni în vederea obținerii unui mijloc de probă, dacă prin aceste mijloace se aduce atingere demnității persoanei, drepturilor acesteia la un proces echitabil sau la viață privată, ori secretului profesional.

Urmărirea penală este o fază complexă, care are ca obiect strângerea probelor necesare cu privire la existența infracțiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârșit o infracțiune și la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata daca este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată.

Această procedură a administrării probelor nu este întotdeauna încununată de succes, iar din cauza presiunii, chiar organele de urmărire penală pot recurge la unele metode care nu sunt loiale, pentru a obține probe.

Să presupunem că ești audiat de către procuror, acesta încercând să obțină o declarație din partea ta, după ce ai fost prins traficând droguri. Există anumite reguli care trebuie respectate atunci când se desfășoară audierea, prin urmare, îți recomandăm contactarea unui avocat specializat, întrucât acesta are cunoștințele și experiența acumulate, astfel încât vei fi sigur cu privire la respectarea procedurilor. Vei avea dreptul, conform legii, să te consulți ori de câte ori consideri necesar cu avocatul, atât înainte, cât și în cursul audierii. Totodată, vei avea dreptul să nu dai nicio declarație, în acest sens fiind încheiat un proces-verbal, iar dacă îți exerciți acest drept, nimeni nu te va putea obliga să dai declarația.

În primul rând, conform Codului de procedură penală, este interzisă întrebuințarea de violențe, amenințări, ori alte mijloace de constrângere, precum și promisiuni sau îndemnuri în scopul de a se obține probe. Astfel:

– Procurorul sau organele de poliție nu pot recurge la violență în vederea obținerii unei probe în dosarul tău. De exemplu, este interzis ca procurorul să exercite violență fizică asupra ta (de pildă, să te lovească cu pumnul sau să te lovească cu o palmă), pentru a obține o declarație de la tine sau pentru ca tu să scoți la vedere o cantitate de droguri care este inexistentă, doar pentru a exista temei pentru trimiterea ta în judecată.

– Amenințările sunt, de asemenea, interzise atunci când se administrează probe de către autorități. De pildă, organul de poliție sau procurorul te amenință că o va trimite pe soția ta la închisoare pentru o anumită infracțiune care, de fapt, nu există, dacă nu vei da o declarație în care să specifici că ai traficat o cantitate de canabis unei persoane, când, realmente, acest trafic nu a avut loc.

– Promisiunile, respectiv îndemnurile sunt și ele interzise de lege. Cu alte cuvinte, dacă ești audiat, iar procurorul îți promite o anumită soluție în schimbul declarării faptului că ai traficat droguri de mare risc, când, în realitate, tu ai traficat o cantitate mică de drog de risc, declarația (proba) va fi neloială.

În al doilea rând, nu pot fi folosite metode sau tehnici de ascultare care afectează capacitatea ta de a-ți aminti și de a relata în mod conștient și voluntar faptele care constituie obiectul probei. Interdicția se aplică chiar dacă îți dai consimțământul la utilizarea unei asemenea metode sau tehnici de ascultare.

Practic, pentru această situație este reprezentativă ipoteza în care în cadrul audierilor ești ținut ore în șir, fără pauze de odihnă, astfel încât să devii extenuat din punct de vedere fizic și să ajungi până în punctul în care ai relata orice, doar din cauza epuizării fizice. De asemenea, pentothalul de sodiu (cunoscut sub denumirea de serul adevărului) este interzis, astfel că organele de urmărire penală nu-ți pot administra această substanță psihoactivă, utilizată pentru a obține informații pe care nu dorești să le divulgi. În ipoteza în care această substanță este utilizată pentru a obține o informație, acea informație nu poate constitui probă, întrucât a fost obținută în mod neloial.

Să presupunem că îți dai acordul, de pildă, să fii audiat în condiții de temperatură scăzută, pe timp de iarnă, condiții care-ți pot afecta raționamentul și te pot conduce înspre declararea unor fapte nereale sau îndemnate de procuror. Acest procedeu este neloial, deci o eventuală declarație dată de tine în astfel de condiții va fi exclusă.

În al treilea rând, este interzis organelor judiciare penale sau altor persoane care acționează pentru acestea să provoace o persoană să săvârșească ori să continue săvârșirea unei fapte penale, în scopul obțineri unei probe.

Cu alte cuvinte, să presupunem că ești audiat pentru că ai fost prins consumând o anumită cantitate de canabis. În această situație, este interzis procurorului sau organelor de poliție să te provoace să mai consumi o anumită cantitate de canabis, față de cea consumată deja. Simpla mențiune verbală a organelor judiciare în sensul consumării unei alte substanțe psihoactive, ori chiar un simplu semn facial în acest sens este strict interzis.

Mai mult, să presupunem că ai oferit droguri de risc unei persoane, iar procurorul te îndeamnă să continui să oferi astfel de droguri unor persoane, astfel încât să fie obținute probe. O atare conduită a procurorului sau a organelor judiciare este interzisă, conducând la categorisirea unei probe obținute prin astfel de procedee ca fiind neloială.

Acest principiu al loialității se impune anchetatorului penal, fie el polițist sau magistrat cu orice funcție judiciară.

Astfel, probele obținute neloial vor trebui excluse. Însă, pentru a fi excluse probele obținute neloial, este necesar a se constata, din împrejurările în care au fost administrate probele, că acestea au fost obținute prin procedee neloiale. Aici va interveni avocatul, care va analiza fiecare procedeu probator în parte, va contura cu acuratețe împrejurările în care a fost dată, de exemplu, o declarație. Astfel, o probă exclusă nu va putea fi folosită împotriva ta în procesul penal.

Având în vedere discuțiile din acest articol, dacă ai fost prins traficând droguri, îți recomandăm cu încredere un avocat specializat în materia dreptului penal, întrucât atenția unui apărător cu experiență cu siguranță va contribui la obținerea unei soluții cât mai favorabile și evitarea oricărei constrângeri în obținerea probelor care vor fi administrate, respectiv atribuite dosarului tău penal.

În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Prima abatere trafic de droguri – ce se întâmplă și ce beneficii ai
”, am arătat, pas cu pas, ce se întâmplă în cazul în care ai fost depistat deținând, traficând ori dacă se afli în alte situații incidente reglementate de legislația în materie, precum și ce beneficii poți avea în funcție de strategia de apărare a avocatului, respectiv de conduita ta procesuală. Mai mult decât atât, în articolul Totul despre traficul de droguri în România” am arătat ce sunt drogurile, ce-ți interzice legea când vine vorba de trafic de droguri, cum poți scăpa de pedeapsă și ce beneficii poți avea.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avodroguri.ro.